Lapsuudenkoti
Elämää 16-20 -vuotiaana
Elämää 20-30 -vuotiaana
Elämää 30-40 -vuotiaana
Elämää 40-50 -vuotiaana
Elämäntehtävä
Antti-pitoisuustesti
40-50-vuotiaana (2007-2017): Kovaa työntekoa Satakunnan puolesta?

(Tämä osa on kirjoitettu eduskuntatyön päättyessä keväällä 2011.
Myöhemmät vaiheet selviävät etusivulta.)


LÄMPIMÄT KIITOKSET TUESTA SINULLE!


Takana on 27 vuotta päivittäistä työtä työväenliikkeessä. Vaaleissa sain paljon kannustusta ja rohkaisua!
Yli 3000 äänestäjää on paljon. Moni kuulemma piti varmana läpimenijänä.
Nyt tuo työ päättyy.



***

Pudonneesta tuntuu, että kovasta työstä ei palkitakaan. Ehkä uppouduin liiaksikin siihen työhön, johon minut oli valittu. Luulin, että itseeni kohdistunut luottamus tuli esiin siinä, että eduskuntaryhmä päätti antaa minulle parhaat valiokuntapaikat neljäksi vuodeksi. Suuren valiokunnan ja perustuslakivaliokunnan varsinainen jäsenyys oli kunniatehtävä. Molemmissa valiokunnissa pyritään löytämään yhteisymmärrys. Sooloilulle tai pisteiden keruulle ei ole sijaa.

Työssäni sain kuulemma ansiokkaasti myös Satakunnan näkökulmia eteenpäin.



***

Tapasin ennen vaaleja nuoren miehen, joka sanoi:
"Te kansanedustajat ette tee yhtään mitään!"
Keskustelumme jälkeen hän ihmetteli: "En ajatellutkaan, että eduskunnassa käsitellään lakeja."

Niinpä. Neljässä vuodessa olen käsitellyt noin tuhat lain muutosta. Työn tavoitteena on ollut parempi Suomi.
Olen istunut yli 2600 kokouksessa.
Olen lukenut yli 60 000 paperia tehdäkseni työni hyvin.

En torkkunut. En ahdistellut. En rikkonut vaalirahoituslakia. Viimeisen kahden vuoden aikana olin täydellä lomalla vain kaksi viikkoa. Kirjoitin kirjan (sitä saa Sorsa-Säätiöstä 24,- euroa/kpl). Kirjoittaminen vei illat ja lomat. Kirja kertoo, miten mielestäni talouden kasvu ja sosiaalinen tasaus parhaiten olisivat yhdistettävissä.



***

Nuorimmat demarimiehet putosivat näissäkin vaaleissa pois. Samoin kuin nyt, myös edellisissä vaaleissa putosi kaksi nuorinta demarimiestä. Onko niin, että jos nuoremman polven mies laittaa kravatin päälle, sitä ei työväenpuolueessa katsota hyvällä. Mutta sehän on vain pakollinen työpuku! "Vanhan metallimiehen on helpompi tukea ydinvoimavastaista nuorta naista kuin itseään nuorempaa miestä", sanoi joku selitykseksi. En tiedä, pitääkö se paikkansa.

Ehkä politiikassa toimivien nuorempien miesten tulisi oppia enemmän ihmisen lähelle tulemista. Jotkut sanoivatkin, että olisivat kaivanneet enemmän läsnäoloani. Eli äänestettiin mukava ihminen eduskuntaan, mutta sitten iski mustasukkaisuus eduskuntaa kohtaan. "Miksi häntä ei enää näy luonamme, kuten ennen."

Helposti jää näkemättä se valtava työmäärä, joka vaatii kansanedustajan asumaan Helsingissä repputyöläisenä alle 20 neliön asunnossa.



***

Jos kyseessä oli protestivaalit, meni protesti kohdallani väärään osoitteeseen:
Olen eduskunnassa vastustanut Kreikan tukemista, eläkeiän nostoa 63:sta 65:een ja sosiaaliturvan leikkaamista. Olen ajanut eteenpäin lapsilisän ja opintotuen korotuksia, pienempiä luokkakokoja kouluissa ja pienempiä päiväkotiryhmiä, sairaanhoitajien korotuksia, omaishoitajien aseman sekä vanhustenpalvelujen turvaamista lailla.

Vaikka työni näiden tavoitteiden puolesta nyt loppuu, olen iloinen, että sain tehdä sitä neljä vuotta.



***

Osittain vaalituloksessa ei arvostettu pitkälinjaista työtä. Olen oppinut, että kova työ palkitaan. Nyt haluttiin helppoja voittoja ja vastauksia ilman vaivannäköä.
Vaikeisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ei todellakaan ole helppoja ratkaisuja. Muu olisi valehtelua. Valehteleminen äänestäjille olisi heidän halveksimistaan.

Helposti näyttää siltä, että eduskunnassa ei tapahdu mitään. Arkisesta työstä ei kukaan myöskään kerro. Missä siis ovat eduskuntatyön tulokset?

Arvioisin, että lain syntyminen kestää keskimäärin noin seitsemän vuotta.

Jos säädämme lain, jonka tavoite on turhien liikennekuolemien loppuminen, pääsemme tavoitteeseen aina vain osittain.
Jos haluamme poistaa rikollisuuden lainsäädännöllä, ei se onnistu. Voimme ehkä vain vähentää sitä. Työtä ihmisten yhteiskunnassa riittää.
Hyvätkään julkiset palvelut eivät pelkästään onnistu poistamaan lopullisesti kaikkea syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

Populistisimmilta vaalivoittajilta jäi kertomatta, että poliitikoilla ei ole käytettävissään lainkaan omaa rahaa. He ottavat kaikki rahat kansalaisilta veroina.

Valtion velka kasvaa lähes miljoona euro joka tunti!



***

Toivotan hyvää jatkoa kaikille ehdokkaina olleille ja menestystä työssään valituille kansanedustajille.

Ystävällisin terveisin,

Antti Vuolanne
kansanedustaja 2007-2011